Дали след 2020 г. еврофондовете ще пресекнат – на 6 юни семинар по темата

На 6 юни в бизнес център Кепитъл форт (Capital fort) ще се проведе конференцията, която ще отговори на така важните за бизнеса въпроси дали след 2020 година ще приключат европейските грантове и как това би засегнало българската икономика. Темата на форума е „Еврофондове, публични програми и интелигентен растеж“ и се организира със съдействието на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Конференцията ще се проведе от 9,30 часа в бизнес центъра на бул. „Цариградско шосе“ 90.

Въпреки че слуховете за смъртта на еврофондовете са преувеличени, предстоят значителни промени в новия програмен период. За тях все още не се знае много, тъй като ЕК предстои да направи предложението си за Многогодишната финансова рамка до края на годината. Но вече е известно, че финансовите инструменти ще получат приоритет за сметка на грантовете и затова те са една от централните теми на конференцията.

В известен смисъл тази промяна вече започна – чрез Фонд на фондовете и банките вече се разпределят или предстои да започне разпределението на значителни средства под формата на кредити и дялово финансиране. Заместник министър Деница Николова ще представи опита от прилагането на финансовите инструменти и типовете проекти, които са финансирани. Очаква се на форума да присъства и министърът на земеделието Румен Порожанов.

Икономистът Евгени Кънев ще хвърли мост към останалите публични програми, а Десислава Николова от Института за пазарна икономика ще представи свой анализ за ефективността на еврофондовете.

Акцентът е именно върху приноса на еврофондовете за растежа на икономиката и подобряването на благосъстоянието.

Ще бъдат разгледани и критериите за оценка на проектите, а Малина Крумова, заместник министър на регионалното развитие ще разгледа специално възможностите за опростяване на процедурите.

Източник: SINOR.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE