Грижи по разсада за доматите

В края на февруари и началото на март е времето да засеете разсада за доматите, които обикновено започват да поникват при температура 9-10 градуса по Целзий. Тъй като темпът на поникване се увеличава с повишаване на температурата, трябва поставите сандъчетата на прохладно място, така че растенията да се развиват нормално, без излишни сътресения.

Според експерти най-подходящото време за пикирането на доматите е първата половина на март, ако отглеждане ранен сорт. Съветите са пикирането на този разсад да продължи най-късно до 20 – 25 март.

Пикиран разсад от домати може да се използва и за ранно производство в полиетиленовите оранжерии.

Каква технология трябва да спазвате при самото пикиране. Преди изскубването му, ако разсадът е засушен, задължително трябва да го полеете, в противен случай корените може да се разкъсат. Задължително сортирате коренчетата по дебелина и височина, така че на полето да се пикират най-качествените растения.

Влажността на почвата трябва да бъде в границите на 75-80% от пределната полска влажност. Ако не знаете как се проверява тази влажност, вземете пикировъчно колче. В случай, че при маркирането отворът се засипе, почвата е суха, а ако по колчето полепне почва – е преовлажнена.

При суха почва е желателно предварително да се извърши поливка.

Когато садите разсада, температурата на почвата на дълбочина от 10 сантиметра не трябва да е под 17-18 градуса по Целзий.

Самото пикиране се прави на дълбочина до котиледонните листа (семеделите). В случай, че разсадът е прерасъл, трябва да се пикира по-дълбоко.

При подръпване на котиледонния лист добре пикираното растение не трябва да се измъква.

Непосредствено след пикирането задължително се полива с 5- 10 литра вода на 1 квадратен метър в зависимост от влажността на почвата.

Какви техники на пикиране се използват.

С помощта на маркир лехата се разчертава на разстояния 10 на 10 сантиметра и с пикировъчно колче на тези места се правят ямички, в които се поставят доматите. След като растението се положи в ямичката на съответната дълбочина, пикировъчното колче се поставя на 2-3 см от него под ъгъл около 45 градуса.

Дълбочината на ямичките трябва да бъде съобразена с височината на разсада. След като се забие в почвата, върхът му трябва да достигне до дъното на ямичката. Изправя се до вертикално положение, при което изместеният слой почва притиска стъблото на растението. В края на операцията пикировъчното колче се изважда от почвата, а оформената от него вдлъбнатина се използва за поливане на пикираното растение.

Поливането на вече пикирания разсад е от изключителна важност, за да се получи здрав и висококачествен разсад.

За целта е нужно умерено поливане, без преовлажняване на почвата. Ако по обяд се наблюдава повяхване на растенията, сутрин се полива с 5-6 литра вода на квадратен метър.

Важно е да се поддържа нормална температура, като за растежа и развитието на разсада най-благоприятни са темппературите от 4 през нощта до 18 градуса през деня.

Максималната нощна температура трябва да бъде 18 градуса, а максималната дневна температура – 25 градуса.

Оптималният температурен режим се поддържа чрез отваряневратите на оранжерията.

Когато в полиетиленовата оранжерия са изградени полиетиленови тунели, оптималният температурен режим се поддържа чрез проветряване на малкия тунел, а при слънчево и тихо време чрез отваряне вратите.

През първите 5-6 дни от пикирането малкият тунел не се отваря, а при силно слънце се повдигат само двата края на полиетиленовото фолио.

В случай, че има изсъхнали растения, навреме трябва да попълните местата с нов разсад.

За доброто развитие на културите е хубаво две седмици след пикирането  леко да разрохквате почвата.

Торенето е подходящо при допълнително вкореняване във фаза 4-ти – 5-ти лист.

Ако растенията се развиват сравнително бавно, тогаватрябва да ги торите с амониева селитра, като използвате 18-20 гр/ м2. Азотният тор се разтваря в поливната вода или се внася преди разрохкването, ако почвата е влажна.

Закаляването на доматите пък се постига чрез продължително проветряване, ако доматите са покрити с полиетилен, със системно понижаване на температурите и привикване на растенията към по-ниски температури 14-16 градуса през деня и 10-14 градуса през нощта, и чрез засушаване на лехите 10-12 дни преди срока на засаждане.

Основните вредители при ранните домати са сеченето на растенията и листните петносвания.

За борбата с тях е необходимо повърхността на лехите, където ще се пикират растенията, да се полеят предварително с 0,5-процентов бордолезов разтвор, като количествата са 3-4 литра на квадратен метър. Целта е да се постигне предпазен ефект, защото така се унищожават причинителите на сеченето по разсада.

След като почвата в лехите леко засъхне, започвате да пикирате растенията. Ако се появят признаци на сечене въпреки третирането на лехите, тогава растенията се поливат с разтвор на Превикур 0,2% или Метил топсин 0,1%.

При поява на черни листни петна (Alternaria solani) се провеждат две предпазни пръскания с 0,075% Скор или 0,2% Дитан М45.

Първото се прави няколко дни след прихващане на растенията, а второто 2-3 дни преди изнасянето на полето. Разсадът е готов за засаждане на постоянно място 25-30 дни след пикирането. Качественият разсад има тъмно зелен цвят, еднакви междувъзлия по цялата дължина на стъблото и еднаква дебелина на стъблото. Около 3-4 дни преди изнасяне на полето растенията задължително се третират профилактично със смес от Купроцин 0,4% и Би 58 0,1%.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE