В две птицеферми са открити яйца с фипронил

В продукцията на две български птицеферми за яйца е открито съдържание на фипронил над нормата, съобщиха от Българската агенция за безопасността на храните. Съдържанието е установено в яйца от фирмите „Консорциум Агробизнес“ АД и „Агроинвестпродукт“ ООД, като върху черупки на яйцата има следните номера: 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003, съобщиха от агенцията

Въпреки че съдържанието на фипронил е 0,027 мг/кг, което е значително под опасната доза за човек от 0,72 мг/кг, от БАБХ съветват потребителите, които са купили от партиди с горепосочените маркировки да ги върнат обратно в обектите.

До момента с акт за забрана са спрени общо 152 368 яйца в пакетиращия център, 109 024 в склад за търговия на едро и 99 781 в търговската мрежа.  Наложена е възбрана яйца и живи птици да не напускат обектите.

До момента Българската агенция по безопасност на храните  e извършла 569 проверки, от които 435 складове и предприятия, преработващи или влагащи в производството си яйца и яйчен прах. Инспектирани са и 134 ферми за кокошки-носачки, за да се види дали има наличие на отровния за хората фипронил, отчетоха от агенцията.

В складовете и предприятията са проследявани доставките на яйца и яйчни продукти с произход страните членки на ЕС, които са внесени за поризводството на храни.

На фирмите са връчени предписания да изискват доказателства с лабораторни изпитвания за фипронил на всяка доставка.

При проверките във фермите се акцентира върху използваните препарати за дезинфекция и дезинсекция по отношение на употребата на продукти, съдържащи фипронил.

БАБХ връчи предписания да изследват произведените яйца за замърсяване с фипронил.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE