Второ сравнение: Не са открити разлики в етикетите на храните

Няма разлика в съставките на храните. Това показа второто сравнение на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Комисията за защита на потребителите.
Във връзка с инициативата за извършване на проучване на българския и западноевропейските пазари за двойнствен стандарт при храните, експерти от БАБХ и Комисията закупиха нови 31 проби от търговски обекти в Италия, Франция и Швейцария. Паралелно от България бяха взети същите марки и видове продукти.
Този път проверката включваше подробен сравнителен анализ на етикетите и финансов за евентуално различие в цените на храните, но без лабораторно изследване.
При сравнителния анализ на етикетите не бяха установени разлики, съставките са идентични. Само при един продукт на българския пазар не е отбелязан процентът какао, за разлика от аналога му на западноевропейските пазари. При първото изследване през юни разлики в етикетите бяха открити при 8 от 31 храни.
Сравнението на цените след елиминиране на разликите от ДДС показва, че нетната стойност на 9 продукта е по-висока у нас, в сравнение с Италия, Франция и Швейцария. При 5 от продуктите нетната цена е една и съща, или с минимално отклонение спрямо западноевропейския пазар. Останалите 17 храни са по-евтини в България като разликите варират от 9 до 74%.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE