Все пак ще отворят мерките 10 и 11

Мярка 10 „Агроекология и климат” и мярка 11 „Биологично земеделие“ все пак ще бъдат отворени. Това увери бившият министър на земеделието и храните в кабинета „Борисов“ 2 Десислава Танева, след дългоочакваната среща с настоящото ръководство на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и министър-председателят Огнян Герджиков.
Основните теми, разгледани от експертите от настоящото и бившето ръководство на МЗХ, бяха във връзка с наболелите мерки за агроекология и биоземеделие. По време на срещата министър проф. д-р Христо Бозуков потвърди, че има средства и възможност за отваряне на прием по мерките за сертифицирани фермери и стопанства в преход от мерките 10 и 11.
„По всички предложения, които сме направили, нашият екип е казал, че ако има влияние в министерството, всичко това би могъл да го свърши в рамките на няколко работни дни“, обясни Десислава Танева.
По думите й с настоящото ръководство на МЗХ е постигнато съгласие за отваряне на прием по мярка 4.2 и мярка 14 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020).  Постигнато е споразумение и по темите за директни плащания, както и във връзка с обвързаната подкрепа.
„Трябва винаги да има диалог. Земеделието не е нито червено, нито синьо. Това е един отрасъл, който се развива с много бързи темпове, който е конкурентоспособен и един от отраслите, които е с растеж всяка година.
Изключителна отговорност е да управляваш този сектор по начин, по който тези трендове да продължат, а не да стресираме системата, поради политически реваншизъм или политически задачи, които са ни спуснати и трябва да ги решим“, заключи бившият министър на земеделието и храните Десислава Танева.

От своя страна проф. Огнян Герджиков подчерта, че следи с внимание развитието в сектор „Земеделие“ и специално хода на плащанията по схемите и мерките за директно подпомагане на земеделските производители.

Участниците в срещата обсъдиха най-спешните мерки по кампанията за директни плащания в областите развитие на селските райони, биологично земеделие, преработка на селскостопански продукти, както и комуникацията с Европейската комисия по тях.

Източник: fermer.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE