Водорасли за по-здрави прасенца

Режим на хранене, който включва морски водорасли за малките прасета, обещава добри резултати, когато става дума за контролиране на състояния като диария и понижаване на употребата на антибиотици, пише PigProgress.net.

Естония редуцира употребата на антибиотици с 30%

Всеки свиневъд знае, че когато става дума за отглеждането на прасета, е важен подходът, особено по отношение на новородените.

Грижата за тях
още от първия ден е ключова. Но какво се случва през останалите грубо 20 дни, които те прекарват в боксовете за опрасване? Имунната система на прасенцата е изключително уязвима, те са предразположени към проблеми с червата, които най-често водят до диария.

Това може да бъде доста опасно в такава крехка възраст. Не се изисква много, за да се стигне до дехридатация и забавяне на растежа. В допълнение наличието на много прасета в бокса за опрасване създава предпоставки за разпространяване на здравословни проблеми. Ако чревно нарушение се прояви в едно от котилата, голяма е вероятността то да засегне и останалите.

Алтернативи на антибиотиците

За производителите е от значение да редуцират максимално случаите на чревни нарушения. Поради това те често се обръщат за помощ към антибиотиците, за да поддържат здрави малките прасета.

Лошата новина е, че животните започват все по-често да проявяват резистентност към антибиотичното лечение. Тук е мястото на съвременните алтернативи – в случая морски водорасли или морски макро водорасли.

Скорошни изследвания сочат, че те укрепват чревната система на прасенцата и намаляват необходимостта от лечение с антибиотици.

Източник: fermer.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE