Великобритания е най-големият вносител и на млечни продукти в рамките на ЕС

Ако напусне Европейския съюз, Великобритания ще се окаже най-големия клиент за млечните продукти на общността при положение, че търговията съхрани настоящите си обеми, сочат данни на британския Съвет за развитие на селското стопанство и градинарството, цитирани от електронното издание TheCattleSite. Публикувани наскоро данни на европейската статистическа служба „Евростат” показаха, че Великобритания е най-големият вносител и на плодове и зеленчуци в рамките на ЕС.

През 2015 г. Обединеното кралство е внесло млечни продукти от останалите държави-членки на ЕС  на стойност 2,5 млрд. паунда годишно. Сумата възлиза на около 20% от износа на останалите държави-членки на общността за трети страни.

Въпреки високото реноме на своите млекопроизводители Великобритания формира втория най-голям дефицит на млечни продукти в света след Китай, генериран основно от вноса на сирена, чийто дял в доставките на млечните продукти от чужбина е възлязъл на около 50% през 2015 г. в стойностно изражение. Обединеното кралство внася и значителни количества бебешки храни, масло, кисели млека и суроватка. Вследствие на това страната е сред най-значимите пазари за млечни продукти и ще се окаже в позицията на желан клиент за много от основните страни-износителки.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE