Василев: България единствена експортира повече пипер, отколкото произвежда

България е единствената държава в света, която експортира повече пипер, отколкото произвежда. Това каза Георги Василев, председател на Асоциация „Български пипер“ пред Bloomberg TV-Bulgaria.
„Държавата няма никакъв приоритет при субсидиране на културите, а се старае да разпредели парите за всички видове зеленчуци и плодове така, че всички да са доволни. Както всички знаем, ако някой иска всички да са доволни, накрая никой не е доволен”, разказа Василев.
По думите му у нас има 240 преработвателни предприятия, 95% от които преработват пипер. Инвестицията в тях е над 1,2 млрд. лева. Нуждите от пипер за преработка и прясна консумация у нас са около 350 хил. тона, а България от 25 години не е произвеждала повече от 150 хил. тона.
„През последните 3 години са фалирали 17 предприятия на огромна стойност. Само заради това, че липсват български суровини като пипер, домати, краставици и патладжан“, отчете той.
„Пипер внасяме отвсякъде, откъдето можем. Най-вече от нашите съседи – от Гърция, от Сърбия, от Македония, имали сме и внос от Полша“, коментира той, като допълни, че въпреки огромния внос отвън, е далеч по-евтино и качествено да се произвежда в България.
„Държавата не прави така, че да има производство у нас. Тя прави така, че да има много повече пипер, отколкото произвеждаме. Нещо много интересно – ние сме единствената държава в света, която експортира повече пипер, отколкото произвежда. Това означава, че имаме огромни потенциални пазари като Русия например“, заяви той.
Според него решението на проблема се състои в това да има нисколихвени кредити за производство на пипер.
„С това, предполагаме, ще се решат поне 1/3 от проблемите с количествата, произведени в България“, заключи Георги Василев.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE