Валежи и нестабилно време през първата седмица на май

От днес топлото време свършва, като още в късния следобед от Северозападна България ще започне леко заоблачаване, което в събота срещу неделя постепенно ще обхване цялата страна, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

В събота все още захлаждане няма да се усети, температурите леко ще се понижат само Северна България. Докато в южните части максималните температури ще бъдат между 13 и 22 градуса, в неделя валежите ще се засилят и застудее до 10 в сутрешните часове и 17 градуса – през деня.

Времето над страната ще бъде доста нестабилно, като особено в Дунавската равнина се очакват краткотрайни, но проливни валежи.

Към сряда и четвъртък отново се очакват превалявания, като на места са възможни и градушки. Почти до Гергьовден времето ще остане нестабилно.

Според агрометеоролозите влажността и очакваните дъждове ще се отразят негативно върху развитието на културите.

Падналите слани през третото десетдневие на април поразиха голяма част от овощните насаждения в Северна България. Поради очакваните градушки агрономите съветват градинарите да подготвят пръскания с медни разтвори, които възстановят овошките от очакваните поражения.

Дъждовното време обаче ще попречи на нормалната работа на полето, особено за пръсканията, които ще бъдат силно затруднени.

Пшеницата и ечемикът вече са във фаза изкласяване, рапицата цъфти, а слънчогледът пониква или се появява първият лист в зависимост от времето на сеитбата.

Очакваните валежи ще причинят гъбични и бактериални заболявания като струпясване, ранно кафяво гниене, ръжда и септориум, както и опасност от оидиум по лозята.

Затова през май лозарите трябва да третират насажденията срещу това заболяване.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE