Важно е да напръскате дръвчетата преди цъфтежа

Ако дръвчетата ви все още не са разцъфнали, то е хубаво да използвате застудяването, за да напръскате дръвчетата точно сега. При нормални условия в края на март и началото на април дръвчетата преминават фазите набъбване на пъпките, цъфтеж, а някои от костилковите видове дори прецъфтяват.

През този сезон не са изключени повратни късни пролетни мразове, които са в състояние да причинят сериозни щети по овошките. Наред с развитието на дръвчетата започва развитието и на болестите и неприятелите, които също са подвластни на климатичните условия.

Периодът е рисков както от заразяване с болести, които се развиват в хладно и влажно време, така и от повреди от презимувалите ларви и възрастни на вредните насекоми.

Предцъфтежното пръскане осигурява защита по време на цъфтежа.

Ключов момент в опазването на дръвчетата от икономически опасни болести и неприятели е предцъфтежното пръскане.

Сливите например се пръскат във фаза цветен бутон с дитан М 45 – 0,3 процента, шампион ВП – 0,3 процента, купроцин супер М – 0,25%, бордолезов разтвор – 1% и други подходящи контактни фунгициди срещу ранното кафяво гниене.

Срещу същото заболяване при по-хладна и влажна пролет трябва да се предпочитата системни фунгициди, като топсин М – 0,1 процента, фоликур 259ЕВ – 0,1 процента, хорус 50 ВГ0,045% и други.

Срещу черната сливова плодова оса към разтвора се прибавя и инсектицид, като суми алфа 5ЕК – 0,02 процента, сумитион 100ЕК – 0,075%, нуреле дурсбан – 0,7 процента, релдан 40ЕК – 0,12% и др.

При констатирано силно нападение от брашнеста мана по ябълката прасковата и къдравост по прасковата, подходящ фунгицид е скор 250ЕК в концентрация – 0,02%. За сортовете череши, които са чувствителни на бяла ръжда, подходящ фунгицид за предцъфтежното пръскане е флинт макс ВГ – 0,03%.

Комбинация от изброените препарати, както и от други подходящи и разрешени продукти се прилага и при всички останали костилкови и семкови овощни видове. Изборът на продукти за растителна защита трябва да е съобразен с конкретното здравно състояние на дръвчетата и популацията на вредителите.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE