Вадят нови задължения на „Напоителни системи“, натрупани за последните 8 месеца

Само за осем месеца задълженията на „Напоителни системи“ ЕАД са се увеличили с около 5 милиона лева.  Това обявиха от агроминистерството, за да оправдаят поредните кадрови промени, които от месец се вихрят във ведомството по всички етажи на властта. Новият шеф Снежина Димова е работела преди години като административен директор в дружеството и сега първата й работа след назначаването е да разчиства стари сметки.

Според отчета на компанията към 30 юни 2016 г. дълговете на „Напоителни системи“ са били 29 574 000 лв., а към 8 март 2017 г. – 34 439 000 лв. За същия период несъбраните вземания са нараснали с около 4 милиона лева и от 13 511 000 лв. са станали 17 252 000 лв.

Само да припомним, че кой както дойде на власт в това дружество, първата му работа е да започне да точи държавната компания, без досега да има повдигнато обвинение към нито един администратор.

Според сегашната ревизия голяма каша е забърката със заплатите на предишния шеф на дружеството Галина Панайотова, която е получавала възнаграждение и като  изпълнителен директор, и като председател на Съвета на директорите, се посочва в прессъобщеинето на министерството на земеделието. Според Търговския закон Панайотова няма право да бъде едновременно и на двата поста. Въпреки това за шестте месеца, през които е управлявала държавната фирма, Панайотова е получила общо над 36 000 лева.

На 26 октомври 2016 година ТД „Големи данъкоплатци и осигурители“ на НАП съставя ревизионен акт, с който не признава правото на данъчен кредит и извършени разходи на дружеството по сключен договор с „НС Агро“ АД за общо 732 627, 74 лв. Този ревизионен акт не е обжалван от изпълнителния директор в определения 14-дневен срок. Така не са защитени интересите на дружеството и му е нанесена вреда в размер на 732 627, 74 лв. С тази сума са увеличени задълженията на НС ЕАД към НАП.

За главен счетоводител на „Напоителни системи“ от 26.07.2016 г. до януари 2017 г. се е разписвало лице, наето на граждански договори като консултант, за пет месеца са му изплатени 18 700 лв. В същото време това лице е държавен служител в Министерство на земеделието и храните, което означава, че е нарушен Законът за финансовото управление и контрол в публичния сектор.

Друг служител, отново на МЗХ, пък е получавал по 1500 лв. месечно  и е взел над 6000 лева по граждански договор с НС ЕАД.

Проверката показва също, че умишлено е пропуснат срокът за подновяване на договорите за заем, сключени с държавните горски стопанства за общо 6 967 779 лв. Това може да доведе до образуване на нови изпълнителни и съдебни производства срещу „Напоителни системи“  с искане за незабавно възстановяване на дължимата сума.

Подписани са и споразумения за доброволно уреждане на отношенията между „Напоителни системи“ и юридически лица по сключените борсови договори за покупко-продажба на черни метали. В рамките на тези споразумения са изплатени 71 404, 42 лв., въпреки че има заведен иск и  досъдебно производство.

След като приключи проверката, цялата информация за закононарушения ще бъде внесена в Прокуратурата.

Новоназначеният изпълнителен директор на „Напоителни системи“ Снежина Динева е завършила висше юридическо образование в УНСС- София през 2008 г., съобщават от ведомството. Притежава и сертификат за придобиване на знания и умения по темата „Управление на водите“, обясняват от агроведомството, за да прикрият гафа с миналото на новата директорка, която преди да започне юридическата си кариера, се е изявявала като фолк певица.Нищо против фолк певиците, но тя е уволнена от предишната изпълнителна директорка и сегашните й действия доста намирисват на реваншизъм.

Близо две години Динева е оглавявала Административно-правна дирекция в „Напоителни системи“. Трудовото й правоотношение било прекратено незаконосъобразно от  предишния изпълнителен директор Галина Панайотова, на основание  чл. 328, ал.2 от КТ, посочват от пресцентъра на ведомството .

Динева е възстановена на длъжността от 6 януари 2017 година с Решение № 1908 на Районен съд – гр. София. Актът на г-жа Панайотова  е обявен за незаконосъобразен, а дружеството е осъдено да заплати на Динева 12 200 лв. обезщетение. Срещу Снежина Динева не е имало и няма образувани съдебни и досъдебни производства за злоупотреби.

Повечето читатели на Синор.БГ са частни предприемачи, които трудно могат да възприемат политиката на сегашното ръководство на агроминистерството по отношение на кадровите рокади в системата. Нищо достойно няма в това да назначиш за шеф на „Напоителни системи“ бивш служител, който дори не е инженер-хидромелиоратор, да му платиш обезщетение с парите на данъкоплатеца и да очакваш той да ръководи дружеството, както биха искали фермерите.Ако се питате защо всички браншо вици досега искаха срещи не със земеделския министър Христо Бозуков, а с премиера Огнян Герджиков, за да бъдат решавани проблемите им, то е единствено поради липсата на доверие у новия агроминистър. Последните две назначения в „Напоителни системи“ и в Изпълнителната агенция по горите го потвърждават.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE