Българската пшеница е абсолютен лидер по съдържание на протеин в Черноморския регион

Най-високият среден показател за съдържание на протеин в пшеницата от тазгодишната реколта сред държавите от Черноморския регион е отчетен в България. Това заяви експертът на компанията „СЖС Украина” Олег Онишченко на Аграрно-логистичния форум „Днепър-Дунав-Черно море”, цитиран от електронното издание АПК-ИНформ. Събитието се провежда в молдовската столица Кишинеу, като думите на украинския експерт са висока оценка за качеството на българкото зърно, тъй като украинската и руската пшеница са основни конкуренти на източните и арабските пазари..

„Украинската прогноза за средното ниво на този показател в българската пшеница е 12,45%, в руската – 12,4%. Достатъчно високо ниво на протеина се очаква в Сърбия (12,2%) и Румъния (12%). Малко по-нисък ще бъде показателят за Украйна (11,3%) и Молдова (11%)”, уточни Онишченко.

Като абсолютна стойност отново най-високият показател за съдържание на протеин в пшеницата е регистриран през тази година в България – 17,04%, малко над този от 17,0% в Украйна.

Източник: sinor.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE