България ще представи приоритетите на председателството

Ключовите приоритети на председателството на България ще бъдат представени по време на първото заседание на Съвета на 29 януари.
В рамките му делегациите ще проведат и обмяна на мнения за бъдещето на храните и селското стопанство, ситуацията на пазара и търговските отношения. Освен това ще бъде и коментирана амбициозната търговска програма на ЕК, включваща двустранни споразумения с Индонезия, Филипините и Мексико. Търговските разговори с блока Меркосур бяха преустановени в края на миналата година, а преговорите с Нова Зеландия и Австралия трябва да започнат през следващите месеци.
До момента е ясно, че модернизацията на бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. и нейния бюджет са основен приоритет за България в селското стопанство, след поемането на ротационното председателство на Съвета на ЕС от Естония на 1 януари 2018 г. По тази причина България ще предложи на министрите на земеделието на ЕС-28 да обсъдят бъдещата ОСП на предстоящите заседания. В своите предложения Комисията най-вече планира до голяма степен да делегира на държавите членки прилагането на ОСП като съществена част от този процес са екологичните мерки. ЕК ще представи своя проект за многогодишна финансова рамка след 2020 г. в края на май и скоро след това ще представи своите законодателни предложения за следващата ОСП.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE