България ще получи от ЕК втори пакет от 5,8 млн. евро за млечния сектор

България ще получи 5,8 млн. евро за подпомагане в сектор „Мляко“ от Европейската комисия. Информацията беше съобщена от европейския комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган по време на редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което се проведе в Брюксел. Общо за животновъдите в държавите от ЕС се отпуска пакет от 500 млн. евро за справяне с кризата в сектора, съобщиха от министерството на земеделието.

„150 млн. евро от помощта ще бъдат изплатени на фермерите, които заявят намаление на производството на сурово мляко, като отчетният период ще бъде последното тримесечие на 2016 г. спрямо предходното на 2015 г. Останалите средства от 350 млн. евро ще бъдат разпределени  аналогично на пакета от есента на 2015 г., който бе предоставен от Комисията”, заяви министърът на земеделито и храните Десислава Танева пред журналисти в Брюксел.

Миналата година страната ни получи 6 млн. евро. По повод новата финансова подкрепа в размер на 5,8 млн. евро Танева коментира, че това е 5 пъти по-висок дял, отколкото е производството на сурово мляко у нас, от общото производство на ЕС.

„България получава 1.6% от финансовия пакет, а произвеждаме 0.33 % от млякото в ЕС”, допълни министърът. Тя подчерта, че предстои да бъде решено как ще бъдат разпределени средства.

ЕК ще инициира законодателни изменения, които са планирани да приключат през септември. След това всяка държава-членка ще нотифицира националните схеми, по които ще бъдат разпределени средствата”, обясни министърът на земеделието и храните.

Самото разпределение ще бъде обсъдено и с представителите на земеделския бранш у нас.

В трудната за сектора ситуация тази финансова подкрепа е очаквана от фермерската общност.

Според Танева трябва ясно да се дефинират условията, при които пакетът ще се прилага, за да бъде успешно усвоен.

„Финансовият инструмент ще подкрепи ликвидността на фермерите, но той трябва да доведе до структурни промени, така че да се възстанови балансът между производството и потреблението, а от тук и цената“, посочи министър Танева. Тя призова за единен подход и постигане на еднакви цели за Общността след прилагането на пакета.

Подходът би трябвало да разграничава страни, които не допринасят за увеличението на производство на сурово мляко в ЕС, каквато е България, от държави, които са причината за увеличаване на това производство.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE