България първа подписва договор за сътрудничество в областта на земеделието с агенцията за атомна енергия

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и заместник-генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Даджу Ян подписаха във Виена практически правила за сътрудничество в областта на храните и земеделието между МЗХГ и МААЕ. В българската делегация участват заместник-министър Цветан Димитров и постоянният представител на България към ООН във Виена посланик Светослав Спасов, съобщиха от агроведомството.

Практическите правила поставят рамка за по-активно сътрудничество по следните направления – генетични ресурси в животновъдството и растениевъдството, подобряване на културите, безопасност и контрол на храните, животновъдство, както и контрол и предотвратяване на болести по животните.

Страните ще си сътрудничат при изграждането на капацитет за ядрени приложения в храните и земеделието, осъществяването на съвместни научно-изследователски дейности, обмен на научна информация, предоставяне на техническа и експертна помощ и др.

По време на срещата българската делегация е отправила молба към ръководството на МААЕ за оказване на съдействие в борбата с корояда, вредител по иглолистните насаждения. Даджу Ян е подчертал, че са запознати с проблема и ще окажат експертна помощ.

Република България е първата страна от ЕС, подписала подобен документ.

Източник: sinor.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE