България може да внася някои продукти в Турция без мито

България е сред страните, които могат да внесат пшеница без обмитяване на турска територия, пише Ройтерс. Заедно с нас, в списъка влизат Казахстан, Босна и Херцеговина, Франция и Канада.
На 15 март Анкара въведе критерий за произход на пшеница, царевица, слънчогледово олио и шрот, ориз и бобови култури за преработка и реекспорт.
За изненада в списъка отсъства Русия, която е основен доставчик на пшеница за турските преработватели с около 4 млн. тона през миналия сезон, но сега ще трябва да доставя зърнената култура при мито от 130%, което прави вноса безпредметен.
Реалната причина за такова отношение към Русия е нежеланието на Москва да отмени забраната за внос на турски домати на руския пазар, след като двете страни започнаха да затоплят отношенията, влошени след свалянето на руски бомбардировач от турски изтребител близо до турско-сирийската граница в края на ноември 2015 г., твърдят анализатори.
Първите печеливши от ситуацията се оказаха Украйна, Унгария, Литва и Латвия, които общо ще доставят около 500 хил. тона пшеница през април в турски пристанища. Впоследствие бе установено, че в списъка със страните, на които е разрешен безмитен внос, не са включени също Германия и Полша.
Остава неясно дали освен посочените в началото 5 държави, сред които е и България, в списъка фигурират и други страни, макар че според източника на Ройтерс само те заедно с вече договорилите доставки 4 страни са останали в списъка. Информационното затъмнение се дължи най-вече на схемата, прилагана от турското министерство на икономиката за внос на зърнени, маслодайни и бобови култури в страната.
Компаниите, които искат да внесат изброените по-горе култури и продукти от преработката им, получават чрез паролата си достъп до официалния уебсайт на министерството на икономиката и виждат условията за получаване или удължаване на вече получен лиценз за внос. До тази база данни, предоставяна от отдела за износ министерството, няма достъп никой освен вносителите чрез персоналния си код.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE