България и Румъния ще си сътрудничат за достъп до нови пазари извън ЕС

България и Румъния ще си сътрудничат в намирането на нови пазари извън Европейски съюз. Това стана ясно на среща между служебния министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков и посланика на Република Румъния в България Н. Пр. г-н Йон Гъля, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
Двете страни се обединиха около необходимостта да продължат да работят в тясно сътрудничество и заедно да търсят начини за реализиране на стоки в държави извън ЕС.
„Страните ни имат сходни цели и предизвикателства и заедно можем да постигнем повече“, заяви проф. Бозуков.
Двамата се договориха да сформират работни групи от експерти, които да обменят опит в областта на земеделието. Те ще дискутират и рамките на новата Обща селскостопанска политика с оглед на предстоящото председателство на ЕС и на двете държави и обединяването около една обща позиция.
В тона на дебатите относно новата ОСП, проф. Бозуков запозна Н. Пр. г-н Йон Гъля с желанието на страната ни за по-справедливо разпределение на подпомагането в сектор „Земеделие“.
По думите му, приоритет трябва да бъде насочването на повече средства към необлагодетелстваните райони, където възможностите за земеделие са ограничени.
„Целта ни е да постигнем по-справедливо разпределение, което да е по-леснодостъпно за земеделските производители“, заяви още проф. Бозуков.
 Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE