България е против различните скорости на интеграция в ЕС

Правителството на Република България одобри позицията на страната за заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе на 9 и 10 март в Брюксел с участието на президента Румен Радев, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. В рамките на Европейския съвет ще се проведе и среща на държавните и правителствени ръководители без участието на Великобритания, чиято основна тема е подготовката на Римската декларация за бъдещето на Европейския съюз.

България е за запазване единството и целостта на съюза, които да не се нарушават чрез диференциране на целите на интеграцията или преминаване към някакъв вид „многоизмерна Европа“(„Европа на скорости“), а на тенденциите за фрагментиране на съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели, убедени са от служебното правителство.

България няма ползи от допълнителното фрагментиране на Европа, смята вицепремиерът по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС Деница Златева, цитирана от БНР. Тя уточни, че все още не са обсъждани плюсовете и минусите от различните сценарии за бъдещето развитие на общността. Националната ни позиция трябва да бъде формулирана до декември.

Нямаме ползи от допълнителното фрагментиране на Европа на ядро и периферия, важното е да се запази единството на ЕС, коментира и министърът на външните работи Ради Найденов: За мен, като убеден европеец, трябва да живеем повече със съзнанието не „Европа и България“, а „европейска България“, и да правим всичко това, което би било полезно за страната ни в рамките на ЕС, посочи Найденов.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE