България е на трето място в ЕС по междинни плащания на субсидиите

България е сред лидерите в Европейския съюз по направени и обслужени междинни плащания през януари по оперативните програми от периода 2014 – 2020 г., показва официална справка на Европейската комисия, изпратена до ресорните комисии в Европейския парламент. Страната ни се нарежда на трето място, като възстановените от ЕК междинни плащания са на стойност 67 млн. евро. За сравнение – през януари на Финландия са разплатени 3 млн. евро, на Италия – 4 млн., а на Унгария – 2 млн. евро. Други 20 държави не са получили никакви плащания, обяви в Габрово евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, цитиран от Дарик.

„За тази година сме лидери по получени средства. Средно разплатените за Европейския съюз са 1.7 %, а за България са 8 %. Междинните плащания са тези, които държавата-членка е разплатила към бенефициентите и е поискала от ЕК да възстанови на база извършена работа и изпълнени проекти. Това са средствата, които България е получила от ЕК само за месец благодарение на постигнати резултати“, уточни той.

„Данните на Европейската комисия означават, че буквално до последния ден на правителството ние и администрацията сме работили на пълни обороти, работата по проектите и разплащанията с изпълнителите не е спирала и за секунда, за да сме на челните места в Европа по скорост и качество на изпълнение на проектите“, заяви Томислав Дончев, вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика във второто правителство на премиера Бойко Борисов. Според Дончев България е сред държавите, които успешно акредитират управляващите звена на своите оперативни програми, като от общо 11 програми страната вече има акредитирани 10.

Към днешна дата България е договорила 37% от целия бюджет за страната до края на 2020 г., като общият процент договаряне на ниво ЕС е едва 18%. Изпълнението на програмите и плащанията по проекти у нас достига близо 9%, с което страната се нарежда на едно от челните места при ниво на плащанията за ЕС под 2%. Темпото на изпълнение на програмния период в България могат да се проследяват в реално време онлайн чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС (ИСУН 2020).

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE