Броени дни преди Великден агнетата от фермите се купуват с един лев по-скъпо

С наближаването на празниците цената на агнетата от фермите е покачила с близо един лев, достигайки нивата от миналата година, когато килограм живо тегло се предлагаше 5,50 лв. Това съобщи за Синор.БГ председателят на Националната асоциация на овцевъдите Бисер Чилингиров по повод пазара на агнета преди Великден. Само преди десетина дни цената се движеше около 4,50-4,60 лв. за кг, но вече дори в сърцето на Родопите агнетата се предлагапо по 5,20 лв.

Дълго време и кланиците поддържаха ниски изкупни цени. В момента обаче килограм агнешко от кланиците излиза на едро по цени между 11 и 12 лева. Хипермаркетите изкупуват българска продукция, но за да сте сигурни, че покупката ви не идва от Румъния или други държави извън България, най-добре е да потърсите елипсовидния печат BG върху месото, когато пазарувате, предупреди Чилингиров.

Традиция през последните години е да се пазарува директно от фермите, където животните се колят дори на място пред купувача. В някои ферми агнетата бяха ангажирани още през януари, припомнят фермери.

До Великден цените в магазините ще стигнат дори 17 лева за най-търсеното месо от бут или плешка.

В момента агнешкото месо в различните краища на страната варира от 11 до 17 лв.

Представителите на овцевъдната организация предлагат да се инвестира и в бизнеса с агнешки кожи, който през последните 15 години почти замря.

Доскоро турските търговци изкупуваха българската стока на безценица, но поради спадналото търсене на агнешка продукция и този износ умля.

Преди години една агнешка кожа се изкупуваше по 24 лева. Сега обаче хората ги изхвърлят, а това е ценна суровина, посочи още Чилингиров.

От асоциацията припомнят колко функционални са приложенията на агнешката кожа, която освен за вълна може да се използва и за различни сувенири.

В момента на пръсти се броят фирмите, които се занимават с подобни занаяти.

С развитието на туризма България би могла да развива подобен малък бизнес, но за целта е нужна и държавна подкрепа, посочи още Чилингиров.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE