Блокади на четири места в страната

След няколкочасовия протест в София преди два дни, днес недоволството на земеделски производители ще бъде пренасочена на няколко места в страната.
Това разказа за Фермер.БГ Юлия  Коюнджийска, зам.-председател на браншовата организация „Обединени български животновъди“.
Блокадите на пътищата ще се проведат в един и същи час – 11:00 ч.
Причината за недоволството на земеделските производители са неудовлетворяването на искането им да се отмени заповедта на служебния министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков, която ограничава подаването на нови заявления по мярка 10 „Агроекология и климат“ и 11 „Биологично земеделие“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020).
Другата гореща тема за фермерите е, че според тях има забавяне на изплащането на субсидии към различни сектори в селското стопанство.
Коюнджийска обясни, че ще има блокади на четири места – Дунав мост при Русе, граничния пункт „Капитан Петко войвода“, пътя Ловеч-Варна и на главен път  Е-79 в района на тунел Железница.
В понеделник браншовците от „Обединени български животновъди“ бяха на работна среща с изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Живко Живков и с експерти от министерството на земеделието и храните (МЗХ).
По думите им обаче споразумение не е могло да се постигне, което доведе до по-голямо напрежение в сектора и се превърна в поредната причина за протест.
Те са категорични, че причината за бунта им не е политически и категорично обясниха, че няма връзка с изборите.
Въпреки това членовете на четири животновъдни организации обявиха чрез отворено писмо, че се разграничават от протеста на колегите си , тъй като считат, че той има други цели.
За подобна линия заговори и министър Бозуков, който в сряда покани на няколко пъти протестиращите да излъчат свои представители, които да се срещнат с него, но те отказаха с мотива, че той трябва да излезе при тях.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE