Близо 30% от млечните проби са невалидни

При близо 80% от млечните проби, изследвани в изпитателната лаборатория при ОДБХ София-град, са установени несъответствия. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за Фермер.БГ.
Във връзка с поетите ангажименти на България за подобряване качеството на суровото краве мляко беше разработен  план за действие за укрепване на схемата за тестване на качеството на суровото мляко, който се изпълнява от месец март на 2016 г. Като изпълнение на плана, в сила влезе Наредба 2, която регламентира контрол на сурово краве мляко и по силата на която животновъдите се задължават всеки месец или два пъти месечно да изследват продукцията си.

За целите на официалната оценка пробите бяха изпращани за изследване в двете изпитателни лаборатории в системата на БАБХ – Хасково и София-град, акредитирани за изпитване на сурово мляко по инструментални методи.
По данни на агенцията, за периода от март до май, изпитателната лаборатория при ОДБХ Хасково е изпитала 40 броя проби, взети по официален контрол, при които са установени 21 несъответствия и 2223 броя проби, взети по самоконтрол от бизнес операторите с храни, при които са установени 592 несъответствия. Изпитателната лаборатория при ОДБХ София град  пък е изпитала 105 броя проби, взети по официален контрол, при които са установени 78 несъответствия и 940 броя проби взети по самоконтрол от бизнес операторите с храни, при които са установени 439 несъответствия
Съгласно изискванията на наредбата, суровото мляко се изпитва по следните показатели: общ брой микроорганизми (ОБМ), общ брой соматични клетки (ОБСК), инхибитори, точка на замръзване и маслено съдържание.
 Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE