Бизнесът контраатакува асоциацията на потребителите по казуса с лютеницата

Преработвателите на плодове и зеленчуци, подкрепени от Съюза на хранително-вкусовата промишленост, се противопоставиха на дискредитирането на свой колега, производител на лютеница, чийто продукт неоснователно беше обявен като съдържащ наркотична вещества, открити при изследване на Асоциация „Активни потребители”. Скандалът гръмна миналата седмица, когато от потребителската организация съобщиха за проверки, при които в лютеница, произведена от перущинско консервно предприятие, било открито веществото олеамид със сънотворно действие.

При разплитането на случая обаче се оказа, че олиамидът съвсем не е опасно наркотично вещество, а е нормална съставка във всички преработени продукти, съдържащи растителни мазнини. И това беше потвърдено от многобройни експерти в областта на хранителната индустрия.

Мнимият скандал постепенно придоби уродлива форма на дискредетираща офанзива, използваща медийната среда за смазване на законно действащ български производител.

На извънредната пресконференция днес, дадена от компаниите от бранша, зам. председателят на Съюза на хранително-вкусовата промишелност Светла Чамова е поставила ребром въпроса за коректността в действията на „Активни потребители”. Бизнесът се пита защо резултатите от проверките са обявени едва сега, след като изследването е правено през лятото на миналата година и данните са се знаели още тогава. Неодоумение буди и факта, че се злепоставя компания, която по никакъв начин не е допуснала отклонение от стандартите за производство, е посочил и председателят на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци Константин Ламбрев, предаде БНР.

Браншовиците припомниха, че системата на контрол чрез Българката агенция за безопасността на храните е изключитгелно засилена и че е масова практика коректният бизнес да се съобразява с тях.

На този етап представителят на засегнатата фирма все още не може да предприеме действия срещу „Активни потребители” за уронване на престижа, защото от организацията не са представили протоколите от обявеното изследване.

Браншовиците са поканили за среща представители на потребителската организация, но до този момент никой от тях не се е отзовал на предложението. Темата явно ще има и продължение.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE