БАБХ започна масови проверки на пазарите и борсите за плодове и зеленчуци

Българска агенция по безопасност на храните започна масови проверки на пазари, борси, тържища, складове за търговия на едро, търговски вериги, както и на нерегламентирани места за продажба на пресни плодове и зеленчуци на територията на цялата страна, обявиха от пресцентъра на ведомството. Инспекторите следят за произхода на продуктите, правилното етикетиране, съответствие на произхода на предлаганите стоки, посочен в документите, с този на етикетите им, проверяват се съпроводителните документи и съответствието на стоката с действащото законодателство. При инспекциите се вземат и проби за наличие на пестицидни остатъци и замърсители.

Първите проверки бяха извършени от инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните в град Пловдив заедно с представители на средствата за масова информация. Инспектирани са 5 склада за търговия на едро за плодове и зеленчуци и земеделски производител на борсата в село Първенец, хипермаркет в град Пловдив, както и тържището на гребната база в града. Не са открити драстични нарушения. Един търговец не е предоставил удостоверение за регистрация на обекта – склад за търговия на едро. Инспекторите са изискали да представи документа в ОДБХ в Пловдив в рамките на утрешния ден.

Целта на извънредните проверки предотвратяване на нелоялни търговски практики и недопускане на заблуда на потребителите относно произход, качество и безопасност на плодовете и зеленчуците предлагани на българския пазар, изтъкват от агенцията.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE