Агрометеорология: Чести валежи и градушки

През повечето дни от следващата седмица агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време и температури близки до нормата за първото десетдневие на юни. Това гласи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН.
Прогнозираните валежи в началото на месеца ще увеличат почвените влагозапаси в 50 cm слой.
В по-голямата част от страната, с изключение на места в крайните източни и южни райони, те ще бъдат в оптимални граници за вегетацията на пролетните култури, над 80% от пределната полска влагоемност (ППВ).
При царевицата ще се наблюдава листообразуване, при слънчогледа  – формиране на съцветие, при соята и фасула – бутонизация. През периода рапицата ще встъпи във фаза узряване.
При зимните житни култури във високите полета ще се осъществява наливане на зърното. В полските райони в част от Южна България и в Дунавската равнина, при пшеницата ще протича млечна зрелост, а при ечемика – преход от млечна към восъчна и от восъчна към жътвена зрелост.
Честите валежи и прогнозираните градушки в началото на юни ще бъдат предпоставка за увеличение степента на зараза от редица гъбни болести – късно кафяво гниене по черешите, сиво гниене по зреещата ягодова реколта.
През първото десетдневие при някои десертни сортове лози ще приключи цъфтежът на ресите. Този период е критичен за заразяване с мана и оидиум, което изисква при първа възможност, след спиране на валежите, третиране с фунгициди ефикасни срещу двата патогена.

Източник: fermer.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE