Агрометеорология: Леко захлаждане и превалявания

През изминалата седмица агрометеорологичните условия се определяха от неустойчиво – топло, дори горещо време с локални превалявания.
В началото на следващата седмица времето ще продължи да бъде нестабилно, с очаквани чести превалявания и понижение на температурите. Остава вероятността за градушки и поражения по земеделските култури.това сочи прогнозата на агрометеоролозите от НИМП при БАН.

„Водопотреблението на пролетните култури значително ще нарасне през втората половина на периода поради преминаването им в репродуктивен стадий на развитие. Най-високи ще бъдат стойностите в полетата на Югозападна и цяла централна Южна България и ще достигнат максимални стойности до 36-40 mm за периода“, прогнозират специалистите. .
Независимо от честите превалявания, в цялата страна се наблюдава различна степен на недостиг на почвените влагозапаси, смятат те и отчитат, че стойностите на водния дефицит се увеличават постепенно от североизток на югозапад и имат максимални стойности до 20-26 mm.

„При зимните житни култури, ще се наблюдават фазите млечна, восъчна и пълна зрялост. При слънчогледа ще се осъществява листообразуване и бутонизация, а при царевицата листообразуване. В районите, където водните запаси са под оптималните в корено-обитаемия почвен слой следва да се пристъпи към напояване“, смятат експертите.

И през идната седмица ще има условия за заразяване с мана по лозата и зеленчуковите култури. Източният плодов червей ще продължи да нанася щети при овощни видове. Има опасност и от развитие на брашнета мана и струпясване по плодовете.Топлото и сухо време в края на месец май и началото на юни благоприятства намножаването и увеличението на популациите на листните въшки. При доматите вреди нанася некрозата (чернилка), разпространявана чрез листните въшки, което налага борба срещу преносителя. Засегнатите растения се изкореняват и отстраняват, посочват агрометеоролозите.

В края на седмицата ще има условия, подходящи за третирания срещу болести и неприятели, когато се очаква вероятността за валежи да намалее.

Източник: fermer.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE