Агрометеорология: Какво ще е времето до средата на април

В началото на април агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо време. Условията ще бъдат подходящи за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия, най-важното от които – сеитбата на слънчогледа. Това е прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ на БАН.
На много места в Южна България са пропуснати оптималните срокове, през втората половина на март, при сеитбата на слънчогледа. За Северна България тези срокове са през първото десетдневие на април.
През първото десетдневие вегетацията на земеделските култури ще протича с умерени темпове, при средно денонощни температури близки до климатичните норми. В началото на месеца се прогнозира повишена вероятност за отрицателни минимални температури и критични стойности – под минус 2°С за цветовете и завръзите на овошките.
През този период зимните житни култури ще встъпят в начало на  фаза вретенене. При успешно презимувалите посеви със зимна рапица ще протича фаза бутонизация.
През първата половина от второто десетдневие се очаква съществено повишение на температурите и ускорено развитие на есенните посеви и трайните насаждения. До средата на април при пшеницата и ечемика ще протича масово фаза вретенене. В края на периода при част от посевите с рапица ще се наблюдава начало на фаза цъфтеж. При слънчогледа засят в края на март ще преобладава фаза поникване.
През следващия период очакваните валежи ще осигурят влага за нормалното протичане на вегетацията при есенните посеви и засетите ранни и средноранни пролетни култури.
В началото на пролетта, почвените влагозапаси в 50 см и 100см слой, в по-голямата част от страната са много добри – над 90% от пределната полска влагоемност (ППВ).
Изключения има на места в Дунавската равнина – агростанциите Кнежа и Новачене и Подбалканските полета – Казанлък, където нивото на влагозапасите е по-ниско – под 80% от ППВ.
 През периода по-подходящи условия за провеждане на растително-защитни пръскания срещу някои икономически важни болести като ранно кафяво гниене, къдравост по прасковата, сачмянка, струпясване, загиване на завръзите по дюлата и др. и вредители – листозаивачки, листни въшки, молци, хоботниците и др. ще има в началото и в края на първото и в средата на второто десетдневие на април.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE