Агрометеорология: Какво време ни очаква през юни

В началото на юни развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове, при наднормени температури, а в по-голямата част от страната – и при наличие на добри и много добри почвени влагозапаси, следствие от падналите значителни валежи през третото десетдневие на май (Враца – 57 l/m², Ловеч – 41 l/m², Плевен – 106 l/m², В.Търново –  74 l/m², Свищов – 68 l/m², Русе – 51 l/m², Силистра – 48 l/m²). Това сочат данните от прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН.
Изключения ще наблюдават само на отделни места в южните и югоизточни райони, където валежите бяха без особено стопанско значение, под 10 l/m².
В средата на първото десетдневие се прогнозира понижение и нормализиране на температурите и промяна в агрометеорологичните условия. Очакваните валежи до края на първото десетдневие ще поддържат почвените влагозапасите в оптимални граници за вегетацията на пролетните култури.
Те ще се отразят благоприятно и на зимните житни култури във високите полета, при които ще протича наливане на зърното.
При пшеницата в равнинните райони на страната ще се наблюдава фаза млечна зрелост. При ечемика ще протича преход от млечна към восъчна и восъчна зрелост. През първото десетдневие рапицата ще встъпи във фаза узряване.
През този период се прогнозира повишена вероятност от градушки, риск от полягане на посевите и допълнителни повреди по земеделските култури. При евентуални повреди от градушка се препоръчва засегнатите зеленчукови и овощни култури при първа възможност да се третират с подходящи (медсъдържащи) фунгициди.
През повечето дни от второто и третото десетдневие развитието на земеделските култури ще протича при близки до нормата температури. В началото на второто десетдневие в полските райони при ечемика ще се наблюдава масово фаза узряване. В края на десетдневието при пшеницата ще преобладава восъчна зрелост.
До края на юни някои от пролетните култури ще встъпят в репродуктивни фази от развитието си: при слънчогледа  ще се наблюдава начало на фаза цъфтеж, а при ранните хибриди царевица – изметляване и цъфтеж на метлицата. През месеца прогнозираните стойности на максималните температури, от порядъка на 34-35С, ще имат негативно въздействие върху цъфтежа и оплождането на зеленчукови култури.
През юни метеорологичните условия ще бъдат благоприятни за развитието на редица гъбни болести: мани по лозата и зеленчуковите култури, късно кафяво гниене по плодовете на късните сортове череши, ступясване по овошките и др. По-подходящи условия за провеждане на растителнозащитните пръскания ще има в началото на първото, през втората половина от второто и през повечето дни от третото десетдневия на месеца.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE