Агрометеорология: Горещо и сухо време през юли

През юли развитието на земеделските култури ще протича при температури, около и над климатичните норми, а на много места в равнинните райони – и при дефицит на почвена влага. Това сочи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН.
Прогнозираното сухо време през повечето дни от месеца ще налага прилагане на подходящ поливен режим при пролетните култури, с повишени поливни норми в северозападните и южните райони на страната, където почвените влагозапаси в 50см слой, в началото на лятото, са оскъдни – под 50-55% от пределната полска влагоемност (ППВ).
След юнските жеги през първото десетдневие на юли се очаква нормализиране на топлинните условия. Прогнозираните валежи в началото на месеца ще подобрят условията за вегетацията на пролетните култури, голяма част от които ще встъпят в репродуктивни фази от развитието си.
През първото и второто десетдневие при царевицата ще протичат фазите изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване. През третото десетдневие част от ранните хибриди царевица в полските райони  ще встъпят във фаза млечна зрелост.
През юли при слънчогледа ще протича цъфтеж, оплождане и наливане на семената. В края на месеца при посевите на места в Дунавската равнина, в крайните източни и южни райони ще се наблюдава начало на фаза узряване. През третото десетдневие полският фасул в равнинните райони ще приключи развитието си.
През месеца прогнозираните екстремно високи максимални температури, от порядъка на 38-42°С, в съчетание с ниската атмосферна влажност ще имат негативно въздействие върху цъфтежа и оплождането при слънчогледа, царевицата и зеленчуковите култури домати, краставици, пипер, тиквички.
Агрометеорологичните условия през юли ще ограничават развитието на редица гъбни болести по земеделските култури, с изключение на брашнестите мани. Сухото и топло време ще бъде предпоставка за увеличение популацията на някои вредители – акарите.
При овощните култури не трябва да се подценява вредната дейност на второто поколение плодови червеи. През месеца растително-защитните пръскания трябва да се провеждат през по-хладните часове на деня. През юли се прогнозира повишена вероятност за градушки. При евентуални повреди от градушка засегнатите овощни и зеленчукови култури е желателно при първа възможност да се третират с подходящи, съдържащи мед, фунгициди.
По-подходящи условия за провеждане на най-важното за сезона мероприятие – жътвата на пшеницата ще има в средата на първото, първата половина на второто и през повечето дни от третото десетдневие.  Очаква се добра зърнена реколта.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE