Агрометеорология: Влажно и хладно за сезона

В началото на есента агрометеорологичните условия претърпяха съществена промяна. Падналите значителни валежи, на места в Южна България над 60-70л/м² (Пловдив, Пазарджик, Кърджали), доведоха до съществено увеличение на почвените валагозапаси в 50см. слой.
Изключения има в част от североизточните райони, където количеството на падналите валежи бе под 10л/м².
През първата половина от следващия период агрометеорологичните условия ще се определят от поднормени температури, гласи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН.
Във високите полета и на места в полските райони ще се създават условия за образуване на слани, което ще налага своевременно прибиране на зеленчуковите култури от късното полско производство (домати, пипер) подлежащи на осланяване. Влажното и хладно за сезона време ще създава условия за развитие на патогени – късно кафяво гниене (Monilia fructigena) по плодовете на есенно-зимните сортове овошки.
Постепенно подобрение на топлинните условия се очаква през втората половина на периода. В началото на октомври при засетите посеви със зимна рапица ще се наблюдават фазите поникване и начален стадий на листообразуване. В края на следващия период рано засетите зимни житни култури, през третото десетдневие на септември, ще встъпят във фаза поникване.
През следващите седем дни очакваните валежи ще поддържат преовлажнени горните почвени слоеве на много места в страната. Условията ще бъдат неподходящи за провеждане на сезонните почвообработки и сеитбата на зимните житни култури. В началото на октомври започва агротехническият срок за сеитбата на пшеницата в Северна България.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE