Агрометеорология: Валежите ще възпрепятстват жътвата

Времето и тази седмица ще продължи да бъде неустойчиво, като се очакват краткотрайни, но интензивни валежи, а освен това остава вероятността за градушки и нанасяне на допълнителни щети по земеделските култури. Това гласи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН.
„Падналите валежи в края на юни доведоха до увеличаване на почвените влагозапаси в 50 cm почвен слой и подобрение на условията за развитието на пролетните култури – слънчоглед, царевица, фасул, соя, грах. Честите превалявания през следващия период ще възпрепятстват жътвата на пшеницата, ечемика и рапицата“, посочват специалистите.
В прогнозата им се посочва, че при царевицата ще протичат фазите изметляване, изсвиляване и потъмняване на свилата. При слънчогледа ще протича фаза цъфтеж. При бобовите култури ще се образуват бобове.
Влажното време, с чести превалявания, създава условия за развитие и зараза с гъбни болести по трайните насаждения и зеленчуковите култури – мана по пипера, доматите и картофите, струпясване по семковите овощни видове, кафяво гниене по костилковите, мана по лозата, отбелязват експертите.
Стабилизирането на времето, което  се очаква в края на седмицата ще създаде по-добри условия за провеждане на растителнозащитни пръскания срещу гъбните заболявания, а също и за продължаване на жътвената кампания с ускорени темпове за да не се допусне загуба на реколта, се казва още в прогнозата на агрометеоролозите.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE